SOCIALVIDEOSTUDIO

SHH Productions

Wilhelminakade 147

3072AP ROTTERDAM

(+31) (0)10-4134579

tv@studiohogeheren.nl

© 2019 | SHH PRODUCTIONS

  • Rens Struik

Verticale Video Syndroom is verleden tijd

Het ‘Vertical Video Syndrome’, ofwel VVS, werd lang ontzettend gehaat door menig videocontent creator. En begrijpelijk, toch? Wie kan er nou leven met verticale filmpjes die ook nog eens niet gestabiliseerd zijn. Het erge aan dit fenomeen was dat de mensen die verticaal filmden zelf geen erg hadden in de ergernis waar bv. de video-criticasters mee liepen als ze dit voorgeschoteld kregen. Het was nou eenmaal een natuurlijke houding en een logisch vervolg op hoe smartphones zijn ontworpen. Na er jarenlang naar te moeten hebben gekeken zijn we eindelijk van de verticale zwarte balken af. Of toch niet?

Hardnekkige strijd

Het werd van kwaad tot erger en de content op YouTube en Twitter werd overspoeld met verticale video’s. Vooral op Twitter, waar het nieuws als eerst wordt gerapporteerd, werd voor de vele volgers van het medium een ergernis. Als er weer eens wat gebeurde in de wereld en iemand was er toevallig als de kippen bij, dan werd dit uiteraard direct vastgelegd op diens telefoon. Maar wél verticaal, niet stabiel en soms ook nog eens ontzettend wazig. Zonde! En met de groei van de smartphone en het gemak waarmee het kan worden gebruikt, bereikte dit syndroom ook de oudere medemens en de jongsten onder ons. Het aantal verticale video’s nam ongelofelijk toe, tot ergernis van de traditionele

videomakers. Wat resulteerde in een ware campagne die ervoor moest zorgen dat iedereen begreep dat er maar één juiste manier is van mobiel filmen.


Hold my drink

Of de campagnes daadwerkelijk hebben geholpen valt niet met zekerheid te zeggen. Er staan namelijk nog altijd tig verticale video’s op het web.

Inmiddels zitten we in het jaar 2019 en heeft nauwelijks iemand het er nog over, totdat… niemand minder dan Instagram roet in het eten moesten gooien. De head honchos van Instagram -dat inmiddels astronomisch hoge getalen scoort als we het hebben over de user base- hebben zoveel macht en invloed, dat alles wat zij doen, bedenken of lanceren, scoort. En zo waren we bijna af van de verticale filmpjes, totdat Instagram opeens besloot dat het tijd werd om verticale video’s juist te omarmen en aan te moedigen met de lancering van IGTV: het nieuwe videoplatform binnen de applicatie. IGTV staat voor Instagram TV en is er om content creators de ruimte te geven langere video’s op Instagram te kunnen plaatsen. Weliswaar alleen verticale video’s. En wat blijkt: IGTV wordt langzaam maar zeker door steeds meer content creators omarmd. Vooral nu ze bekend hebben gemaakt dat ze ook horizontale video’s zullen ondersteunen. Volgens onderzoek van het Amerikaanse ‘Preview’, kijkt 17,8% van de gebruikers naar IGTV.


Bron: https://thepreviewapp.com/instagram-trends-2019/


It’s here to stay

We kunnen dus wel concluderen dat het ‘Vertical Video Syndrome’ blijvend is en bij lange na niet zal verdwijnen. Vooral niet als sterke spelers zoals Instagram dit fenomeen blijven pushen.

12 keer bekeken