SOCIALVIDEOSTUDIO

SHH Productions

Wilhelminakade 147

3072AP ROTTERDAM

(+31) (0)10-4134579

tv@studiohogeheren.nl

© 2019 | SHH PRODUCTIONS

  • Rens Struik

Influencer marketing: Less is more?

Dat influencers de adverteerdersmarkt stormachtig hebben overgenomen weten we inmiddels, maar de eisen worden steeds groter en de astronomische bedragen vliegen je om de oren. Hoe meer volgers een influencer heeft, des te meer zijn gage is. Waar zij voorheen niet echt een idee hadden wat ze waard waren, weten ze dat nu maar al te goed. Is dit een goede ontwikkeling of slaan we hier de plank volledig mee mis? ‘The bigger the better’ of ‘less is more’?


Influencer marketingbureau XMPLE heeft onderzoek gedaan naar de succes-rate van het aantal volgers van een influencer en de mate waarin dit daadwerkelijk voor succes zorgt.


Mega of micro?


Voor elk aantal volgers bestaat er een categorie. Zo hebben micro-influencers tussen de pakweg 5.000 en 50.000 volgers, maar bestaat ons land voornamelijk uit macro-influencers. Zij hebben respectievelijk tussen de 100.000 en 1.000.000 volgers. Er zijn enkele Nederlandse uitschieters, zoals een ‘Nikkie Tutorials’ (12 miljoen volgers op zowel Instagram als YouTube) en ‘Kwebbelkop’ (1 miljoen Instagram, 10 miljoen YouTube), maar die hebben voornamelijk een internationale following door hun keuze Engelstalige content te maken. Maar is het boeken van een mega-influencer wel een handige zet?Mistargeting


Een mega-influencer zal zeker een enorme boost geven aan dat wat jij als adverteerder probeert te pushen, maar gebeurt dit wel naar jouw beoogde doelgroep? Niet helemaal. Sterker nog, veel van deze mega-influencers hebben een groot bereik dat ver buiten de Nederlandse grenzen reikt. Is dat jouw doelgroep, dan is er niks aan de hand. Maar als jij juist groot wil worden in Nederland, dan gaat dit niet helemaal op. Van de bruto volgers blijft er een klein deel over dat daadwerkelijk uit Nederland, of zelfs uit jouw beoogde regio, komt. Dus dan betaal je de prijs van een influencer met een miljoen aan bereik, maar bereik je netto slechts een fractie. Zoek je influencer dan ook voorzichtig uit. Want, misschien is die micro-influencer uit jouw gemeente dan toch een betere keus!

15 keer bekeken